Le ricette
Recipes

Alici in tortiera

Baked fresh anchovies

 

Ingredienti per 4 - 6 persone

  • 600 gr di alici
  • Prezzemolo / Mentuccia
  • Aglio
  • Pangrattato
  • Limone/Vino bianco
  • Pomodori secchi
  • Olio di oliva extravergine

Ingrediens for 4 - 6 people

  • 600 gr anchovies
  • Parsley / wild peppermint
  • Garlic
  • Crumbled bread
  • Lemon / White wine
  • Dried tomatoes
  • Olive oil extra vergine

Pulire bene le alici togliendo la testa e le interiora. Aprirle in due e togliere le lische. Lavarle in acqua corrente, farle sgocciolare in un colino

Preparare un trito di prezzemolo, aglio, pomodori secchi, salarlo e mescolarlo con due cucchiai di olio in una coppetta
Mescolare un pugno di pangrattato con metà dell'intingolo in una seconda coppetta.

Preparare una teglia di coccio di ca. 20 cm di diametro, aggiungere un filo di olio.
Disporre uno strato di alici aperte, salare, cospargere con il trito di aglio e prezzemolo e pomodori secchi.
Ripetere l'operazione fino ad ottenere tre strati di alici.
Spruzzare il succo di mezzo limone
Cospargere il pan grattata mischiato con l'intingolo
Mettere in forno caldo (180° C) per 10-15 minuti fino a quando il pane non si è colorito.
Servire caldo.

Clean accurately the anchovies discarding head and interiors. Open in two and remove fishbone. Rinse in fresh water and drain.

Mince the parsley, garlic, dried tomatoes, add some salt and mix with two spoonful of olive oil in a cup.
Mix a fistful of crumbled bread with half of the dressing in a separate cup

Prepare an earthenware pan of approximately 20 cm size, grease with a little olive oil.
Put one layer of anchovies in the pan, salt and cover with the dressing. Repeat with the following layer of anchovies up to three layer.
Press the juice of half lemon over it.
Spread the seasoned crumbled bread
Put in oven at 180°C for 10 to 15 minutes, until the crumbled bread colors to brown.
Serve hot.


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